Pınar KOCAMAN
Köşe Yazarı
Pınar KOCAMAN
 

“EMEK” VE “DAYANIŞMA” BİR HAZİNEDİR ASLINDA!

“Bu hayatta, bir annenin, babanın ya da öğretmenin, bir çocuğa öğretebileceği en önemli değerler nelerdir derseniz, kuşkusuz “Emek” ve “Dayanışma” kavramları ilk sıralarda yer alır. Çünkü emek vermenin erdemini, güzelliğini yaşayan nesillerde, tembellik ve korku yoktur. Keza, “Dayanışma” içerisinde, birbirine destek olan ve Birlik beraberliğini koruyan toplumlarda da, barış esenlik ve huzur hali olur. Böylece bu milletler mahsun da olmazlar. … Emek ve alın teri elbette kutsaldır. Çünkü emeğe saygının olduğu yerde, sömürü düzeni kurulamaz, kula kulluk etmek olmaz. Fikri hür, vicdanı hür nesiller, ancak emeğe saygı eşliğinde alın teriyle meydana çıkarlar. Ve Kuran’da Necm Suresi 39.ayette şöyle der; “İnsana kendi emeğinin karşılığından (kendi yaptığından )başka bir şey yoktur“ Bakın dünya ülkelerine, üretmeyen, emek vermeyen toplumlar, ya sömürge olmuşlardır ya da 3.sınıf dünya vatandaşı konumunda kalmışlardır. Çünkü emek vermeyen, ilim, bilim, sanat üretmeyen, taşına, toprağına gereken özeni göstermeyen toplumlar, yok olmaya yahut kaos içinde yaşamaya mahkumdurlar. Yine Kuran’da Enfâl Suresi 53. Ayet şöyle der; “Zira, bir toplum, kendilerinde bulunanı değiştirmedikçe, Allah da onlara verdiği nimeti değiştirmez. Şüphesiz Allah işitendir; bilendir.” (Siz ne halde iseniz başınıza o şekilde idareciler gelir. Bir topluluk kendini düzeltmedikçe, Allah onlardaki hali düzeltecek değildir.) O halde bugün toplumların şikayet ettiği, eleştirdiği haller bizzat önceden gönderdiklerinin birer sonucu, içinde bulundukları halin birer yansımasıdır. … Yine Kuran’da üzerinde en çok durulan konulardan birisi de “Dayanışma” konusudur. Pek çok ayette bozgunculardan olmayın, destekleşin yardımlaşın der. Türkçe’ye Farsçadan geçmiş olan namaz kelimesi de Kuran’da, “salat” olarak geçer ve bu kelimenin anlamları arasında destekleşmek/yardımlaşmak/dayanışmak vardır. “Dolayısıyla namazı kılın zekatı verin” diye çevrilmiş olan pek çok ayet aslında “salatı ikame edin” (yerine getirin/ayakta tutun, doğrultun) derken, destekleşin yardımlaşın dayanışma içerisinde olun, iyiliği güzelliği aydınlığı çoğaltın der ve peşinden gelen zekat kavramı da aynı konunun tamamlayıcısı olur. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü vesilesi ile, üreten, çalmayan, emeğe saygı duyan, sömürmeyen, insana değer veren, bozgunculuk yapmak yerine, birbirine destek olan, Birlik, beraberlik, barış ve hoşgörü içinde yaşayan kısacası insan olmanın erdemine ulaşan tüm Gönüller’e sağlık olsun!
Ekleme Tarihi: 02 Mayıs 2024 - Perşembe

“EMEK” VE “DAYANIŞMA” BİR HAZİNEDİR ASLINDA!

“Bu hayatta, bir annenin, babanın ya da öğretmenin, bir çocuğa öğretebileceği en önemli değerler nelerdir derseniz, kuşkusuz “Emek” ve “Dayanışma” kavramları ilk sıralarda yer alır. Çünkü emek vermenin erdemini, güzelliğini yaşayan nesillerde, tembellik ve korku yoktur. Keza, “Dayanışma” içerisinde, birbirine destek olan ve Birlik beraberliğini koruyan toplumlarda da, barış esenlik ve huzur hali olur. Böylece bu milletler mahsun da olmazlar.
Emek ve alın teri elbette kutsaldır. Çünkü emeğe saygının olduğu yerde, sömürü düzeni kurulamaz, kula kulluk etmek olmaz. Fikri hür, vicdanı hür nesiller, ancak emeğe saygı eşliğinde alın teriyle meydana çıkarlar.
Ve Kuran’da Necm Suresi 39.ayette şöyle der;
“İnsana kendi emeğinin karşılığından (kendi yaptığından )başka bir şey yoktur“
Bakın dünya ülkelerine, üretmeyen, emek vermeyen toplumlar, ya sömürge olmuşlardır ya da 3.sınıf dünya vatandaşı konumunda kalmışlardır. Çünkü emek vermeyen, ilim, bilim, sanat üretmeyen, taşına, toprağına gereken özeni göstermeyen toplumlar, yok olmaya yahut kaos içinde yaşamaya mahkumdurlar.
Yine Kuran’da Enfâl Suresi 53. Ayet şöyle der;
“Zira, bir toplum, kendilerinde bulunanı değiştirmedikçe, Allah da onlara verdiği nimeti değiştirmez. Şüphesiz Allah işitendir; bilendir.” (Siz ne halde iseniz başınıza o şekilde idareciler gelir. Bir topluluk kendini düzeltmedikçe, Allah onlardaki hali düzeltecek değildir.)
O halde bugün toplumların şikayet ettiği, eleştirdiği haller bizzat önceden gönderdiklerinin birer sonucu, içinde bulundukları halin birer yansımasıdır.
Yine Kuran’da üzerinde en çok durulan konulardan birisi de “Dayanışma” konusudur. Pek çok ayette bozgunculardan olmayın, destekleşin yardımlaşın der. Türkçe’ye Farsçadan geçmiş olan namaz kelimesi de Kuran’da, “salat” olarak geçer ve bu kelimenin anlamları arasında destekleşmek/yardımlaşmak/dayanışmak vardır. “Dolayısıyla namazı kılın zekatı verin” diye çevrilmiş olan pek çok ayet aslında “salatı ikame edin” (yerine getirin/ayakta tutun, doğrultun) derken, destekleşin yardımlaşın dayanışma içerisinde olun, iyiliği güzelliği aydınlığı çoğaltın der ve peşinden gelen zekat kavramı da aynı konunun tamamlayıcısı olur.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü vesilesi ile, üreten, çalmayan, emeğe saygı duyan, sömürmeyen, insana değer veren, bozgunculuk yapmak yerine, birbirine destek olan, Birlik, beraberlik, barış ve hoşgörü içinde yaşayan kısacası insan olmanın erdemine ulaşan tüm Gönüller’e sağlık olsun!
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.