KIŞ ve BESLENME
Yaz yaklaştıkça formuna dikkat edenlerin sayısı artarken, kışın kilo alma eğilimi daha fazladır. Havanın daha erken kararması, güneşin yerini yağmur-karın alması ve soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk sonucu aşırı yeme atakları bu aylarda daha fazla gelişebilir.
Kilo almamak için az ve sık yiyerek açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Bunun için yanınıza taşıması kolay pratik ara öğünler alın. Lif içeren seçimler, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Sıcak bitki çaylarına tarçın ve karanfil atmak da iştahınızı kontrol etmeye yardımcı olabilir.
SAĞLIKLI KİLO İÇİN ÇORBA
Soğuk günlerde canınızın çikolatalı bir tatlı istemesi şaşırtıcı değil çünkü daha fazla ısınmak için daha fazla enerji ihtiyacımız var gibi gelir. Beyin bir şeyler yiyince vücut ısısının yükseleceğini bilir ve yemek yemeniz için sinyaller gönderir. Sinyaller almaya başladığınızda telefonun başına geçip pizza siparişi vermek yerine düşük kalorili, besleyici değeri ve lif oranı yüksek yiyecekler atıştırmayı deneyin. Mesela sıcak bir çorba, tarçınlı süt veya ballı bitki çayı gibi.
KIŞ DEPRESYONU
Bazı araştırmalar, depresyon vakalarının yüzde 14’ünün kışın ortaya çıktığını gösteriyor. Güneş ışınlarının azalması, havaların soğukluğu süreci hızlandırabilen faktörler. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın (Dokosohekzanoikasit) eksik olması, sizi depresyona karşı korumasız hale getirebilir. Anti-depresan etkili bir beslenme planı, bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin diğer besinleri (ceviz, keten tohumu, semizotu) içermelidir.
MUTLULUK İÇİN YULAF
Günler kısaldığında ve güneşten yeterli olarak faydalanamadığımızda, serotonin hormonunu artırmaya ihtiyaç duyabiliriz. Kış karanlığı pek çok bireyin keyfini kaçırabilir. Karbonhidrat bakımından yeterli beslenmek, serotonin yani mutluluk hormonunu artırır. Akşamüzeri daha iyi hissetmek için özellikle yulaf içeren 150-200 kalorilik, düşük yağlı bir ara öğün yararlı olur. 3 çorba kaşığı yulaf, tarçın, yarım elma, yarım muz, 2-3 ceviz ve bir bardak sütü biraz pişirin. Muhallebi kıvamına gelince biraz bal ve hindistan cevizi ekleyin, eminim çok beğeneceksiniz. Aynı tarifi pişirmeden soğuk olarak da deneyebilirsiniz
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK
Kış döneminde soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bu açıdan, meyve-sebze tüketiminin artırılması önemli. Elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurta mutlaka yer ayırın. Yulaf betaglukanı da bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili. Anti-oksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar, önemli miktarda potasyum, lif, A ve C vitamini, niasin içerir. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasından yer alır. Ayrıca nar, bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilir. İçeriğindeki besin öğeleriyle kolesterolü düşürür, kalp sağlığına ve kansere yakalanma riskini kansere karşı koruyucu etki gösterir. 100 ml. nar suyu, 100 ml. kırmızı şaraba veya 100 ml. yeşil çaya göre 2-3 kat daha fazla anti-oksidan taşır. Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü etkisi de var.
Cilt için yağlı balıklar ve badem:
Sıcaklıkların düşmesi ve nemin azalması cildin kurumasına sebep olur. Diyette yapılan değişiklikler, vücudun kurumasını engelleyebilir. Bunun için ilk önce sağlıklı yağları tüketmeye başlamalısınız. Yağlar, hücreleri koruyucu etki gösterir, eğer çok az miktarda yağ tüketiyorsanız derinizde çatlaklar oluşabilir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin somon, orkinos gibi balıkları özellikle kış aylarında haftada 2-3 gün tüketmeye özen gösterin.Yeterli E vitamini almak da önemli çünkü E vitamini deriyi koruyucu etki gösteren ve hücrelerdeki serbest radikalleri yok eden bir diğer besin öğesi. Badem, kabak çekirdeği ve bal kabağı kaynakları arasında. E vitamini yetersizliği derinin dokusunu ve kalitesini etkiler.
D VİTAMİNİ İÇİN AZ YAĞLI SÜT
Soğuk havalar, evde kalınan veya spor salonunda geçirilen süreyi uzatsa da kışın daha az güneş ışığı alırız. Oysa güneş, D vitamini kaynağımızdır. D vitamini bakımından zenginleştirilmiş az yağlı sütse kış aylarında güneşle alamadığımız D vitamininin yerini doldurur.
SIVI KAYBI İÇİN SU
Kuru ve soğuk hava su içmeyi isteğini azaltabilir ancak hissedilmese bile vücuttan su kaybı gerçekleşir. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak önemli. Eğer dışarıda spor yapıyorsanız çalışma öncesi ve sonrası tartılın, kilo kaybı varsa 1-2 bardak su için. Su, alınan kaloriyi etkilemez bu nedenle su içeriği yüksek meyve, sebze ve çorba hem uzun süre tok kalmanızı hem de su ihtiyacınızı karşılamayı sağlar.
16 Ocak 2019 Çarşamba 11:10
YORUMLAR
- Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
STRESLİ ANLARDA NE YEMELİYİZ?
GIDA İSRAFINI NASIL AZALTABİLİRİZ?
BAHAR AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
KIRMIZIBİBER ZAYIFLATIR MI?
ANTİBİYOTİK’TE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
KARACİĞER YAĞLANMASI
KOLESTEROLÜNÜZÜ KONTROL ETMEYE YARDIMCI 5 BESİN!
ÇOCUKLARDA KİLO KONTROLÜ VE SAĞLIKLI BESLENME
KIŞ AYLARINDA DA SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
UYKU VE BESLENME ARASINDAKİ İLİŞKİ
PANCAR
GENÇLER İÇİN SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ
ZENCEFİL
KARBONHİDRAT BAĞIMLILIĞI
SU İÇMEK İÇİN 10 PRATİK ÖNERİ
ANTİOKSİDANLAR
İNSÜLİN DİRENCİ
14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ
BULGUR VE FAYDALARI
KARACİĞER DOSTU 10 BESİN
ZAYIFLADIĞINIZDA YAĞLAR NEREYE GİDER?
GİZLİ KALORİLER!..
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZE DİKKAT EDİN
OMEGA-3 KAYNAĞI CEVİZ
PORSİYON BÜYÜK KALORİ YÜKSEK!
SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASI
KASLARINIZI SAĞLIK İÇİN GELİŞTİRİN!
DÜNYA GENELİNDE OBEZİTE VE FİZİKSEL AKTİVİTE
PİŞİRME TEKNİKLERİ
MUTFAKTA YAPILAN BAZI HATALAR
GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN
PROBİYOTİKLER
YAŞLANMA KARŞITI GIDALAR
HAFIZAYI GÜÇLENDİREN YİYECEKLER
LİFLİ BESLENME
ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER!
EGZERSİZ DEMANS RİSKİNİ AZALTIYOR!
BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ?
KEFİRİN BESİN DEĞERİ
KEFİR
SAĞLIKLI BİR ORUÇ İÇİN İPUÇLARI
RAMAZANDA BESLENME
CHİA TOHUMU
KALİTELİ PROTEİN; YUMURTA
UZUN SÜRE TOK TUTAN 7 GIDA
KAFEİN-2
KAFEİN
STRES ve BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDE SÜTÜN YERİ
TUZ TÜKETİMİ VE SAĞLIK
BADEM ve SAĞLIK
MARKET ALIŞVERİŞİNE TOK ÇIKIN!..
YO YO SENDROMU
GÜNDE 10 BİN ADIM
SUYUN ÖNEMİ
OBEZİTE
YETERSİZ ve DENGESİZ BESLENME
SAĞLIK ve SAĞLIKLI BESLENME
YORUM EKLE