ribo

07 Aralık 2019 Cumartesi

şeker

GIDA İSRAFINI NASIL AZALTABİLİRİZ?

Elif NERGİZ

Elif NERGİZ

E-Posta : seydisehirinsesi@hotmail.com

1. Gereğinden fazla mı satın alıyorsunuz?

Eğer gıdayı zamanında tüketebiliyorsak tamam! Örneğin, “Bir alana bir bedava" gibi kampanyalar bizi ihtiyacımız olandan fazlasını almaya teşvik edebilir, bu da israfı beraberinde getirebilir. Alışveriş listenizi hazırlarken, haftalık bir yemek planı oluşturmak, ihtiyacınız olan miktarları not almak ve ev dışında yeme planınızı da dikkate almak, gıda israfını önlemeye yardımcı olabilir.

2. Son kullanma tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisine dikkat ediyor musunuz?

Ambalajlı gıdaların üzerinde yer alan “Son Kullanma Tarihi” yiyeceği hangi tarihe kadar yiyebileceğimizi söyler. Yiyecekleri son kullanma tarihinden sonra tüketmek güvenli olmayabilir. Son Kullanma Tarihi, genellikle süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, dondurulmuş gıdalar ve ambalajlı gıdalarda kullanılır. Son Kullanma Tarihi olan gıdalar stoklanmamalı ve son kullanma tarihine kadar tüketilebilecek miktarlarda satın alınmalıdır. "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" ise daha esnektir. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi, kuru fasulye, mercimek gibi kuru gıdalar ile makarna gibi tahılların ambalajlarında yer alır. Bu tür gıdalar, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi içerisinde güvenle tüketilebilir.

3.Bozulmak üzere olan gıdalar nasıl değerlendirilebilir?

Buzdolabınızda ve kuru gıda dolabındaki yiyecekleri düzenli olarak kontrol ederek, son kullanma tarihleri yaklaşan gıdaları tüketin.

Gıda tüketiminde son alınanın daha sonra tüketilmesine, daha önce aldığınız ürünleri ise öncelikli tüketmeye dikkat edin.

Tazeliğini kaybetmeye başlayan sebzeleri; çorba veya börek yapımında veya sebzeli omlet ile sebzeli makarnalar yaparak değerlendirebilirsiniz.

Son kullanma tarihinden önce tüketemeyeceğiz gıdaları dondurarak saklayabilirsiniz.

4. Pişirdiğiniz yemekleri israf mı ediyorsunuz?

Yemekleri küçük porsiyonlarda servis edin, yeterli değilse tükettikten sonra biraz daha ekleyebilirsiniz. Böylece tabağa fazla alınan yiyeceğin israfını önlemiş olursunuz.

Ertesi günün öğle yemeğinde, bir gün önce tüketemediğiniz yiyecekleri değerlendirin.

Avrupa’da her yıl tahmini olarak ortalama 88 milyon ton gıda israf ediliyor. Ancak bu maddelere dikkat ederek gıda kaynaklarını ve ekonomiyi israf etmemek için alışveriş ve pişirme yöntemlerimizi değiştirerek israfı önleyebilmek mümkün.


04 Nisan 2019 Perşembe 22:26
Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

GÜNDEMDEKİLER

Merkez İlkokulu’nda kültür ve miras sergisi

Merkez İlkokulu 4.sınıf öğrencileri tarafından “kültür ve miras” konulu tarihi eser sergisi açılışı

Sebeltaş personeline uygulamalı yangın tatbikatı

Sebeltaş A.Ş. bünyesinde çalışan personele uygulamalı olarak yangın tatbikatı verildi.

İlçemizde hayat boyu öğrenme komisyonu toplandı

Seydişehir Halk Eğitim Merkezi tarafından İlçe Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu İş Birliği Toplantısı

Başkan Tutal’dan ziyaretler

Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Yıldız ve Özbakır ailesini ziyaret etti.

Meclis toplantısı canlı verilsin önerisi

Seydişehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısında CHP ve İyi Parti’li meclis üyeleri, oturumların canlı

Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı

Antalya'da görevi esnasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden polis memuru Savaş Ünal (46), Boyalı

KONYA - HAVA DURUMU

KONYA