16 Ocak 2019 Çarşamba

şeker

BULGUR VE FAYDALARI

Elif NERGİZ

Elif NERGİZ

E-Posta : seydisehirinsesi@hotmail.com

Arapça ‘burğul’ sözcüğünden gelen bulgur, Farşçada ‘pilgour’ olarak kullanıldı ve benzer şekilde ‘plegouri’ olarak eski Yunancaya geçti.

Eski Yunancada vurma, ezme anlamına gelen ‘plege’ kökünden türetilen bu isim; ezilmiş, dövülmüş ve kırılmış anlamına gelir. Zamanla ‘pulgur, ‘pilgur’ ve ‘bulgur’ haline dönüşerek dilimize de girdi. Önceleri sadece kaynatılmış ve kurutulmuş bir buğdaydan ibaret olan bulgur, MÖ 1000-900’lü yıllardan sonra yavaş yavaş bugünkü kullandığımız halini aldı.

Değirmenin bulunması ve öğütme işleminin insanlara bulguru farklı yemeklerde kullanma fırsatı vermesiyle, bulgurun kullanımı da zaman içinde yaygınlaştı. Evlerde kazanlarda kaynatılan bulgur, damlarda kurutuldu ve değirmende öğütülerek saklandı. Yıllar, buğdayı şekillendirip oluştururken bulgur da farklı kültürlerin sofralarında yerini almaya başladı.

SOFRALARIN BAŞ TACI

Bulgur, yüksek besleyici değeri ve ekonomik oluşuyla yıllardır sofralarımızın baş tacı. Birçok sağlık faydası var. Bulgur 100 gramında yaklaşık 342 kalori, 12 gram protein ve 17-18 gram kadar da diyet lifi içerir. Bitkisel kaynaklı demir içeren bulgur, 100 gramında 2.5 mg demir içerir ve günlük demir ihtiyacımızın yüzde 14’ünü karşılar. Bulgur ayrıca magnezyum, potasyum, manganez ve bakır gibi birçok mineral de içerir. Bulgur kolesterol içermez, ayrıca içerdiği diyet lifi sayesinde kan yağlarını düşürücü etki gösterir ve kalp sağlığını geliştirir. Özellikle hamile kadınlar için çok önemli bir vitamin olan folik asit içerir. B grubu vitaminleri içeriğiyle de sinir sisteminde önemli rol oynar.

TOK TUTUCU ETKİ GÖSTERİR

Bulgur tüketimi kronik inflamasyonun hafifletilmesine yardımcı olarak bazı hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. American Clinical Nutrition’da yayımlanan bir çalışmaya göre, tam tahılların bir metaboliti olan betain adlı madde, inflamasyona neden olan homosistein adlı bir maddenin konsantrasyonunu azaltıyor. Bu da kalp hastalıkları, osteoporoz, Alzheimer hastalıkları ve tip-2 diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösteriyor. Bulgurun düşük glisemik indeksi, yüksek lif içeriğiyle birleşince de uzun süre tok tutucu etki gösterir. Kolayca pişebilen bulgur, salatalarda, sıcak-soğuk yemeklerde ve çorbalarda kullanılabilir.


06 Kasım 2018 Salı 23:55
Yazdır

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

GÜNDEMDEKİLER

Voleybol’da sahamızda mağlubuz

Türkiye Erkekler Voleybol 1. Lig’de 16.haftası oynanan maçta Seydişehir Belediye Sanayi Spor, kendi sahasında

Gazi ve şehit yakınlarından sınav ücreti alınmayacak

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocuklarından sınav, başvuru hizmeti ve

Seydişehir Akademi ilk devrede lider

Seydişehir Akademi Sporlu basketbolcular ilk devreyi lider kapattı.

Seydişehir’in tanıtımı için pul bastırıldı

Seydişehir Belediyesi ilçenin tanıtımına katkı sağlamak amacı ile pul bastırdı.

Voleybol’da Bornova mağlubiyeti

Türkiye Erkekler Voleybol 1. Lig’de 15.haftası oynanan maçta Seydişehir Belediye Sanayi Spor, Bornova Anadolu

Ak Parti’de tarih 18 Ocak Cuma

Ak Parti Konya’da belediye başkan adaylarını 18 Ocak Cuma günü açıklayacak.

KONYA - HAVA DURUMU

KONYA