Gazetecilik sektörü zor durumda!

GÜNDEM 17.05.2022 - 11:13, Güncelleme: 06.01.2023 - 07:46
 

Gazetecilik sektörü zor durumda!

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde sektörel sorunlara dikkat çekmek için farklı illerden bir araya gelen gazeteci temsilcileri, sektörün ciddi sorunları olduğunu, özellikle devlet başta olmak üzere diğer kesimlerden destek beklediklerini ifade ettiler.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, gün geçtikçe basın ilan gelirlerinin erdiğini kaydederek, “Diğer mesleklerin olduğu gibi gazetecilik içinde bir yasal zemin oluşturulmalıdır” dedi. Kolaylı, tüm dünyada gazetelerin destek gördüğünü anlattı. Türkiye’de ise gazetelere verilen desteğin yeterli olmadığına işaret eden Kolaylı, “Gazeteler bütün dünyada bir şekilde süspanse ediliyor. Ülkemizde süspansiyonun bir başka yolu olan basın ilanlar var. Yani gazetelere resmi ilan veriliyor. Gün geçtikçe ise resmi ilanlar gün geçtikçe düşmeye başladı. Artık doğrudan temin gibi resmi ilanlardan vazgeçme gibi bir yola gidiliyor. Şimdi bunların olmaması için biz yoğun çaba sarf ediyoruz. Anadolu’da gazetecilerin daha iyi bir şekilde yayın hayatını sürdürebilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Çeşitli önergelerde bulunuyoruz. Hatta bu kâğıt zamını çok dile getirdik. Türkiye’de Seka gibi kâğıt fabrikalarının derhal açılması lazım. İndirimli olarak, Anadolu’da yayın yapan gazetelere bu kağıtların temin edilmesi gerekiyor. Türkiye’de ki bütün kâğıt fabrikaları satıldı ya da özelleştirildi. En büyük temennilerimizden biri kâğıt fabrikalarının yeniden kurulması. Bunun dışında resmi basın ilan gelirlerinde artırılmaya gidilmelidir. Çalışan gazeteciler içinse meslek yasasının bir an önce çıkarılması lazım. Meslek Yasası’nın ele alınıp bir komisyon oluşturulması içinde çalışmalarımız sürüyor. Çalışmaların partilere, diğer meslek gruplarına sunulup mesleğimize bir yasal zemin oluşturmak istiyoruz. Nasıl Avukatların Baro adı altında bir yasası varsa, biz gazetecilerinde bir meslek yasası olması lazım. Sorunlarımız gerçekten çok fazla. Basın özgürlüğü noktasında dünyada maalesef gerilerdeyiz. Buda yasal boşluktan kaynaklanan bir durum” şeklinde konuştu.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde sektörel sorunlara dikkat çekmek için farklı illerden bir araya gelen gazeteci temsilcileri, sektörün ciddi sorunları olduğunu, özellikle devlet başta olmak üzere diğer kesimlerden destek beklediklerini ifade ettiler.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, gün geçtikçe basın ilan gelirlerinin erdiğini kaydederek, “Diğer mesleklerin olduğu gibi gazetecilik içinde bir yasal zemin oluşturulmalıdır” dedi.

Kolaylı, tüm dünyada gazetelerin destek gördüğünü anlattı. Türkiye’de ise gazetelere verilen desteğin yeterli olmadığına işaret eden Kolaylı, “Gazeteler bütün dünyada bir şekilde süspanse ediliyor. Ülkemizde süspansiyonun bir başka yolu olan basın ilanlar var. Yani gazetelere resmi ilan veriliyor. Gün geçtikçe ise resmi ilanlar gün geçtikçe düşmeye başladı. Artık doğrudan temin gibi resmi ilanlardan vazgeçme gibi bir yola gidiliyor. Şimdi bunların olmaması için biz yoğun çaba sarf ediyoruz. Anadolu’da gazetecilerin daha iyi bir şekilde yayın hayatını sürdürebilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.

Çeşitli önergelerde bulunuyoruz. Hatta bu kâğıt zamını çok dile getirdik. Türkiye’de Seka gibi kâğıt fabrikalarının derhal açılması lazım. İndirimli olarak, Anadolu’da yayın yapan gazetelere bu kağıtların temin edilmesi gerekiyor. Türkiye’de ki bütün kâğıt fabrikaları satıldı ya da özelleştirildi. En büyük temennilerimizden biri kâğıt fabrikalarının yeniden kurulması. Bunun dışında resmi basın ilan gelirlerinde artırılmaya gidilmelidir. Çalışan gazeteciler içinse meslek yasasının bir an önce çıkarılması lazım.

Meslek Yasası’nın ele alınıp bir komisyon oluşturulması içinde çalışmalarımız sürüyor. Çalışmaların partilere, diğer meslek gruplarına sunulup mesleğimize bir yasal zemin oluşturmak istiyoruz. Nasıl Avukatların Baro adı altında bir yasası varsa, biz gazetecilerinde bir meslek yasası olması lazım. Sorunlarımız gerçekten çok fazla. Basın özgürlüğü noktasında dünyada maalesef gerilerdeyiz. Buda yasal boşluktan kaynaklanan bir durum” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seydisehirinsesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.